techniek
Het materieel uitvoeren van een kunstwerk schenkt me ontzettend veel voldoening, omdat het een gezonde combinatie van zowel lichamelijke als geestelijke inspanningen is.
Winkels voor kunstenaarsbenodigdheden verafschuw ik; geprepareerde ingrediënten om een kunstwerk te maken interesseren me niet. In mijn streven naar originaliteit wil ik ook op technisch vlak tot het uiterste gaan. Gemakkelijkheidsoplossingen tracht ik te vermijden.
Ik leerde werken met allerlei precisie-apparatuur en ontwikkelde zelf ook enkele speciale procedés. Het vormt telkens weer een uitdaging om oncombineerbare materialen - zorgvuldig uitgekozen op grond van hun metaforische geladenheid - tot een naadloos geheel te laten versmelten.
TECHNIEKEN EN MATERIALEN
De MDF-plaat ('medium density fibreboard') wordt met uiterst nauwkeurige freesmachines bewerkt. Voor de drielobbige profilering van de MDF-frames ontwikkelde ik in samenwerking met een industrieel bedrijf een freesbeitel in hardmetaal ("triradiusfrees"). Het MDF-oppervlak ondergaat verschillende bewerkingen om een extra glad resultaat te bekomen.
Het vervaardigen van de rubberen onderdelen met de specifieke gebubbelde textuur is het resultaat van vele jaren intensief experimenteren. Het rubber wordt vanaf het eerste laagje gekleurd met uv- en waterbestendige pigmenten. Het resultaat is een vleesachtige materie, die opgespannen of samengeperst sterke suggestieve eigenschappen bezit.
De heldere glanzende acrylaatplaat wordt aan beide kanten langdurig met water in ronddraaiende bewegingen geschuurd. Door deze bewerking ontstaat een mat, kalkachtig oppervlak, met een heel bijzonder opaal uitzicht. De erachter gemonteerde elementen krijgen hierdoor een bevreemdende optische diepte, die verandert naargelang het standpunt dat men inneemt.
Ook geen sinecure is het bewerken van de 1,5 cm dikke houtwolmagnesietplaat ('Heraklith'). Om het rafelen tegen te gaan, moest de plaat eerst verstevigd worden met harsen. Zodoende werd het mogelijk om de platen heel precies in verstek te zagen, waardoor er grote holle volumes konden worden gebouwd. Het maakt bijv. de integratie van luidsprekers mogelijk, want het materiaal laat het geluid goed door.
De metalen onderdelen worden intensief gepolijst en daarna voorzien van een dun laagje acrylvernis, die in de autoindustrie wordt gebruikt om metallic-lakken af te werken. Zodoende behouden deze onderdelen hun felle glans. De oude 'die cast' speelgoedauto's en -trucks zijn vervaardigd uit zamac. Dit is een legering van zink, aluminium, magnesium en koper.
Bij de assemblage van de verschillende onderdelen wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan een technisch verantwoorde constructie. Alle stukken zijn afgestemd op elkaar en vormen samen een vrijwel naadloos geheel. Materialen die gevoelig zijn voor temperatuurverschillen, worden (inwendig) verstevigd om vervorming te voorkomen.